2014. június 6., péntek

Kreatív sarok: A zsugorka


Sziasztok!

Az én reszortom lesz ezentúl a blogban a Kreatív részlegbe való irkálás. Sosem csináltam még "tutorial"-okat, tehát ha bármi gond van velük, nagyon szívesen veszem a kritikákat. :)
Hozok majd nektek ékszerkészítési tippeket, idővel azt is megmutatom, hogy hogyan készíthettek magatoknak otthon filléres eszközökből, faragás nélkül, saját varázspálcát. A tippek, amiket megmutatok, nem lesznek túl bonyolultak és igyekszem érthetően levezetni, a saját képeimmel, lépésről lépésre. A célom az, hogyha bármiféle ajándékot szeretnétek valakinek adni, és nincs hirtelen ötletetek, csak felnéztek ide és megtaláljátok azt, amire szükségetek van. Ékszert, kulcstartót, egyéb csecsebecsét venni szerintem csak akkor érdemes, ha tanulmányozni akarod az adott technikát, vagy, ha végképp nem tudod te elkészíteni. Máskülönben azt hordjuk a legbüszkébben, ami a saját elvárásainknak, egyéniségünknek felel meg.


De nem is fecsérlem tovább a szót, jöjjön hát az első téma rögtön: A zsugorka.






A muglik mágia elképesztő. Ez egy olyan papír, ami sütés után összezsugorodik, körülbelül a negyedére. Nagyszerűen lehet vele színes ceruzával, filctollal, szinte bármivel felvinni a formát. Vágni is egyszerű, sütés után pedig elég masszív. Lehet kapni többfajta kiszerelésben, van átlátszó, fehér, fekete, opálos beütésű is. A "papírok" valójában vékony, erősebb fóliaszerű lapok. Árra nem túl olcsók; az öt darabos 135x203 mm-es (nagyjából A5-ös méretű), átlátszó fóliát 2390 forintért vettem. De megéri!



Lássuk csak, mire is lesz szükséged:

  •  Zsugorka
  •  Finom szemű csiszoló papír
  • Olló
  • Lyukasztó
  • Színes ceruza
  • Puha (B-s) grafit ceruza
  • Fekete tűfilc
  • Sablon
  • Lakk (nekem átlátszó körömlakkom van)
Amikor ezek megvannak, fogod a csiszolópapírt és a fólia egyik oldalát nagyjából karcmentesre "polírozod". Ez azért fontos, mert csiszolatlan állapotban nem igazán lehet rá rajzolni, ezek után pedig gyönyörűen befogja majd a ceruza.






Amikor ez megvan, alá teszed a sablonodat és elkezdet átrajzolni a B-s ceruzával.





Miután készen lettél, én ajánlom, hogy tedd félre a sablont, különben nem fogod látni, melyik részek maradtak ki a színezésből. Vedd elő a színes ceruzákat, és kedved szerint színezd ki a formát. Ne aggódj, hogy nem elég intenzív a színe, a sütés után az lesz. Bátran használj több ceruzát, keverd őket! Ha eddig nem tudtad, hogy a fehér miért van a csomagban, akkor most rájössz, hogy ez a "szín" lesz a legjobb barátod. A fehérrel szuperül lehet keverni, világosítani bármit, érdemes vele játszadozni.

Amikor készen vagy a színekkel, akkor jön az a feladat, ami egy kicsit biztosabb kezet kíván. A fekete tűfilccel rajzold át a körvonalakat, amiket a legelején a grafittal vittél fel. Ettől élénkebbek lesznek a vonalak, sokkal mesefigurásabb lesz az alak, amit rajzolsz.





Ez megvan, most már csak valahogyan ki kéne vágni. Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen vonalakon haladj, és inkább csinálnál plusz körvonalat a figurának, akkor finoman rajzold grafittal körbe, ezután pedig vágd ki ollóval. Ügyelj rá, hogy miután ez megtörtént, radírral szedd le a széléről a ceruza nyomait, mert nem szép, ha azok ott maradnak. Ezután már csak a lyukasztóval kell egy jól irányzott lyukat vágni rá.


Tegyed egy kis tepsibe, majd be a sütőbe 150°C-ra, nagyjából 5-10 percre. Sütés közben össze-vissza fog tekeredni, de ne ijedj meg, ezután ki fog simulni.



Amikor megvagy, hagyd kihűlni a figurát. Sajnos a színek nem fognak rajta maradni ilyen szépen, ha nem lakkozod le valamivel. Vannak erre speciális sprayk, de én átlátszó körömlakkal oldottam meg. Amikor ez is megszáradt, mehet bele a karika, és már hordható is!

Remélem hasznosnak találtátok a kis bemutatómat. Saját tapasztalataitokat osszátok meg kommentben! ;)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése